Om SAO-jobb
Vad är SAO-jobb?
Vi har utvecklat en modell där vi erbjuder elever studiemotiverande arbetslivsorientering (SAO), vilket innebär att de arbetar två timmar per vecka under ett helt år för att få en mer gedigen start på arbetslivet. Arbetet ska vara meningsfullt och utvecklande, ge ett värdefullt kontaktnät inom arbetslivet och erbjuda en lön på 120 kronor per timme, inklusive ett betalt kollektivtrafikskort. SAO är en vidareutveckling av PRAO, den obligatoriska arbetslivsorienteringen i årskurs 8.
SAO-jobben ska:
- Vara meningsfulla och utvecklande, men behöver inte alltid vara roliga eller enkla.
- Följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderårigas arbetsmiljö, AFS 2012:3, vilket rapporteras i en mall till skolan.
- Utvärderas löpande tillsammans med kontaktpersonen på skolan, och avslutas med ett skriftligt intyg.
Vad innebär modellen?
Skola och arbetsgivare samverkar för att elever i årskurs 8, inom ramen för sin skolgång, ska kunna söka en anställning som ger dem två timmars avlönat arbete per vecka under ett års tid. Denna insats handlar inte bara om arbetslivserfarenhet – det är en strukturerad väg till egen inkomst, ansvar och självförtroende. I områden där många ungdomar har få positiva förebilder i arbetslivet blir modellen ett kraftfullt sätt att bygga ett meningsfullt CV redan innan de lämnar högstadiet.
Eleverna får både referenser och nätverk, vilket öppnar dörrar som annars kan vara stängda – och ger dem en större delaktighet i samhället. För att delta i programmet krävs hög närvaro i skolan och ett aktivt engagemang för studierna. Kopplingen mellan skolgång och arbetsliv visar eleverna hur skolarbete kan ge direkt utdelning i form av lönearbete och en väg in i samhället.
Videoklipp
Se filmklipp där Vd:ar från våra företagspartners i pilotfasen av Nästa Generation Sverige berättar om varför de engagerat sig i initiativet och skapat SAO-jobb till ungdomar
Rasmus Nerman
VD Apoteket
Anna Wallenberg
VD Reitan Conveniance
Shoan Etemadi
VD Hemköp
Malin Roos
Chefredaktör Femina, Aller Media